SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU „TRZYMAJ FORMĘ!”

W roku szkolnym 2016/2017 nasza szkoła kontynuowała swój udział w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „Trzymaj Formę!”.

Celem  projektu jest  zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie, propagowanie zdrowego stylu życia wśród młodzieży szkolnej w zakresie kształtowania właściwych nawyków żywieniowych i promocji zasad aktywnego stylu życia. Poprzez projekt zachęcamy uczniów do dokonywania właściwych żywieniowych wyborów i aktywnego spędzania wolnego czasu. Do realizacji zaplanowanych zadań włączyli się wszyscy uczniowie klas IV – VI, nauczyciele, a także rodzice naszych wychowanków.

W ramach realizacji programu „Trzymaj formę!”:

  1. Przygotowano gazetki ścienne dotyczące zasad zdrowego odżywiania się, które były na bieżąco aktualizowane.
  2. Przeprowadzono pogadanki tematyczne z uczniami klas IV-VI na zajęciach z wychowawcą, lekcjach przyrody, wychowania fizycznego oraz zajęciach prorodzinnych w klasie VI, które dotyczyły zdrowego stylu życia (właściwie zbilansowanej diety, aktywności fizycznej każdego dnia).
  3. Zorganizowano Dzień Jabłka i Gruszki . Uczniowie w tym dniu mogli przyjść ubrani na kolorowo. Na korytarzach dominowały kolory: żółty, czerwony i zielony. Dodatkową atrakcją Dnia Jabłka i Gruszki, zagwarantowaną przez Samorząd Uczniowski, był poczęstunek, który składał się z szarlotki, babeczek jabłkowych oraz pysznego kompotu z jabłek i gruszek.
  4. Dzień Zdrowego Śniadania

Celem akcji było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Uczniowie przynieśli wszystko to, co niezbędne do wykonania zdrowego posiłku: świeże warzywa, masło, sery, wędliny, ciemne pieczywo. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie indywidualnie lub w grupach przygotowywali tematyczne kanapki: „kanapkowe zwierzaki”, „kanapki pełne radości” oraz „kosmiczne kanapki”, a te najbardziej oryginalne zaprezentowali następnie na szkolnym holu. Dodatkowo kilka dni wcześniej uczniowie wykonali i przynieśli do szkoły plakaty o zdrowym odżywianiu oraz przepisy na zdrowe posiłki.

  1. Tydzień Dobrego Chleba

Od poniedziałku do piątku można było skosztować kanapki ze zdrowego, świeżego, często upieczonego w domu chleba. Był chleb z masłem: tradycyjnym, czosnkowym oraz ziołowym. Pojawiły się domowe dżemy, m.in. cytrynowy, brzoskwiniowy i truskawkowy. Przygotowano apetyczne kanapki z warzywami: sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką czy rzodkiewką. Smakosze znaleźli również przekąski z wiejską kiełbasą, domową szynką, jajkiem czy twarożkiem. Przez cały tydzień pachniało na holu świeżym pieczywem oraz smakowitymi dodatkami. Częścią całotygodniowej akcji był również konkurs rodzinny pt. Podziel się smakiem domowego chleba.

  1. Zorganizowano konkurs na hasło związane z programem „Trzymaj formę!”. Uczniowie mieli za zadanie wymyślić i przygotować w formie plakatu slogan dotyczący programu „Trzymaj formę!”.
  2. Światowy Dzień Wody

W tym dniu uczniowie i nauczyciele przyszli do szkoły z przypiętą kropelką wody, którą  wykonali z papieru. Na szkolnym korytarzu zawisły plakaty z informacjami o zasobach wody na Ziemi, jej roli w organizmie człowieka oraz ciekawe hasła związane z tą tematyką. Natomiast na długiej przerwie każdy uczeń mógł się poczęstować kubeczkiem źródlanej wody. Degustacja miała przypomnieć, że picie wody to podstawa w prowadzeniu zdrowego trybu życia i należy pamiętać o jej regularnym spożyciu każdego dnia.

  1. Szkolny Dzień Zdrowia

Nasz szkolny Dzień Zdrowia obchodziliśmy w piątek – 12 maja. W tym roku tematem przewodnim było promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia oraz zwrócenie szczególnej uwagi na prawidłowe żywienie. Uczniowie klas IV-VI podczas prelekcji przygotowanej przez panią Angelikę Latosiewicz dowiedzieli się, na czym polega zdrowe odżywianie, dlaczego nie trzeba korzystać z suplementów diety oraz co należy jeść a czego unikać, aby długo cieszyć się zdrowiem. Klasy miały także przygotować krzyżówki z hasłami dotyczącymi zdrowego stylu życia, które następnie zawisły na szkolnym korytarzu i każdy nas mógł sprawdzić swoją wiedzę na temat zdrowia i zdrowego trybu życia. W tym dniu zachęcaliśmy również do picia wody.

  1. Przeprowadzono akcję – „Piątki owocowo – warzywne w szkole”

W ostatni piątek każdego miesiąca uczniowie przynosili do szkoły owoc lub warzywo. Wyniki procentowe klas za poszczególne miesiące były umieszczane na gazetce ściennej. Chcieliśmy w ten sposób kształtować wśród uczniów właściwe nawyki żywieniowe, zachęcać ich do spożywania warzyw i owoców.

  1. Odpoczynek tylko aktywny

Organizowano  systematycznie wyjścia na basen. Głównym celem zajęć była popularyzacja pływania wśród dzieci i młodzieży, które wpływa na stan zdrowia i kondycję fizyczną. Prowadzone były liczne zajęcia pozalekcyjne – na sportowo spędzam popołudniowy czas. Braliśmy udział w licznych zawodach szkolnych i międzyszkolnych, odnosząc duże sukcesy.

Podsumowanie

Program „Trzymaj Formę!” pomaga rozwijać zainteresowania uczniów i kształtuje ich prozdrowotne nawyki. Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w jego realizację. W działaniach mocno nas wspierał i współpracował z nami Samorząd Uczniowski.

Mamy nadzieję, że wszystkie działania, które podjęliśmy przyniosą w przyszłości pożądane efekty.

 

 

Skip to content