TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA

Fundacja ,,Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej już po raz siódmy organizuje w dniach 16-23 października 2015 r. ogólnopolską kampanię pt.,,Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu  życia w szkole 2015 r.”

Nasza szkoła po raz drugi włącza się w tę akcję. Celem przedsięwzięcia jest podniesienie świadomości uczniów (ale też ich rodziców, dziadków, nauczycieli) na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami. Kampania jest pretekstem i okazją do zainteresowania uczestników tym, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.

            W bieżącym roku szkolnym w akcję zostały zaangażowane wszystkie klasy IV-VI (w sumie 16 oddziałów).Każda z klas na godzinie wychowawczej przygotowuje poczęstunek – chleb z masłem. Chleby zostały upieczone w domu przez mamy, babcie, nauczycielki – często przy pomocy dzieci. Niektóre klasy zakupiły dobry chleb w piekarni. Przygotowane do degustacji kanapki  zostają wyeksponowane na holu. Znajdują się tam stoły nakryte obrusami i udekorowane kłosami zbóż.  Niektóre klasy wzbogaciły menu  o domowe dżemy, nutellę własnej roboty, warzywne przekąski, owoce.

            Uczniowie byli bardzo zaangażowani w przygotowanie poczęstunku. Smakowite kanapki znikały w przeciągu kilku minut. Niektórzy dopytywali się, czy na następnej przerwie też będą darmowe i smaczne przekąski. Inni  byli zainteresowani przepisami na wypieki czy domowe przetwory.

            Kampania z pewnością spełni spełni swoją rolę – bardziej będziemy się przyglądać temu, co jemy. A w  bieżący tygodniu w naszej szkole można skosztować naprawdę dobrego, domowego chleba.

                                                              Maria Jaśkowiec

Skip to content