TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA W SZKOLE
W dniach od 23 do 27 stycznia 2017 r. odbywał się w naszej szkole Tydzień dobrego chleba. Od poniedziałku do piątku można było skosztować kanapki ze zdrowego, świeżego, często upieczonego w domu chleba. Kolejne klasy przygotowujące poczęstunek ustawiały coraz wyżej poprzeczkę. Był chleb z masłem: tradycyjnym, czosnkowym oraz ziołowym. Pojawiły się domowe dżemy, m.in. cytrynowy, brzoskwiniowy i truskawkowy. Przygotowano apetyczne kanapki z warzywami: sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką czy rzodkiewką. Smakosze znaleźli również przekąski z wiejską kiełbasą, domową szynką, jajkiem czy twarożkiem. Przez cały tydzień pachniało na holu świeżym pieczywem oraz smakowitymi dodatkami.
Częścią całotygodniowej akcji był również konkurs rodzinny pt. Podziel się smakiem domowego chleba. W czwartek, w wyznaczonym miejscu, pojawiło się ok. 30 bochenków upieczonych w domu przy pomocy mam, babć czy innych członków rodziny. Jury pod przewodnictwem fachowca, p. Jarosława Janika, miało trudne zadanie.
Werdykt jury:
W kategorii najpiękniejsze bochenki:
I miejsce za walory wizualne i smakowe – Oliwia Kalemba z klasy VIe.
II miejsce – Wojciech Matoga Vc i Antoni Bylica IVe
III miejsce – Karol Kaźnica Vc i Mateusz Górka IVe
W kategorii najsmaczniejszy chleb
I miejsce – Oliwia Kalemba Vc
II miejsce – Aleksander Nowak VI f
III miejsce – Natalia Kowal Vd i Patrycja Kowal IIc.
Gratulujemy pięknych i smacznych wypieków!
Spontaniczną decyzją nauczycieli i uczniów był pomysł, by konkursowy chleb został pokrojony na mniejsze porcje, które można było zakupić za dowolny datek. Dochód został przeznaczony na pomoc dla konkretnego, chorego dziecka. Udało się zebrać 3916 zł. Serdecznie dziękujemy wszystkim za dar serca. Zarówno tym, którzy chleb upiekli, jak i tym, którzy go zakupili.
Mamy nadzieję, że przepisy na domowy chleb udostępnione przez uczestników konkursu zostaną wykorzystane przez inne osoby. I w wielu rodzinach pojawi się zapach upieczonego w domu chleba.
Maria Jaśkowiec