TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA
Fundacja ,,Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej już po raz siódmy organizuje w dniach 16-23 października 2015 r. ogólnopolską kampanię pt.,,Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015 r.”
Nasza szkoła po raz drugi włącza się w tę akcję. Celem przedsięwzięcia jest podniesienie świadomości uczniów (ale też ich rodziców, dziadków, nauczycieli) na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami. Kampania jest pretekstem i okazją do zainteresowania uczestników tym, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
W bieżącym roku szkolnym w akcję zostały zaangażowane wszystkie klasy IV-VI (w sumie 16 oddziałów).Każda z klas na godzinie wychowawczej przygotowuje poczęstunek – chleb z masłem. Chleby zostały upieczone w domu przez mamy, babcie, nauczycielki – często przy pomocy dzieci. Niektóre klasy zakupiły dobry chleb w piekarni. Przygotowane do degustacji kanapki zostają wyeksponowane na holu. Znajdują się tam stoły nakryte obrusami i udekorowane kłosami zbóż. Niektóre klasy wzbogaciły menu o domowe dżemy, nutellę własnej roboty, warzywne przekąski, owoce.
Uczniowie byli bardzo zaangażowani w przygotowanie poczęstunku. Smakowite kanapki znikały w przeciągu kilku minut. Niektórzy dopytywali się, czy na następnej przerwie też będą darmowe i smaczne przekąski. Inni byli zainteresowani przepisami na wypieki czy domowe przetwory.
Kampania z pewnością spełni spełni swoją rolę – bardziej będziemy się przyglądać temu, co jemy. A w bieżący tygodniu w naszej szkole można skosztować naprawdę dobrego, domowego chleba.
Maria Jaśkowiec