WYCIECZKA KLAS TRZECICH DO GRUSZOWA
W słoneczny czwartek 12 września klasy 3a i 3d były na wycieczce w gospodarstwie agroturystycznym w Gruszowie. Tutaj zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego z życia ludzi na wsi oraz świetnie się bawić i wypoczywać. Tym razem uczniowie uczestniczyli w zajęciach praktycznych polegających na przygotowaniu kompotu z jabłek i aronii, a przy okazji zdobywali wiedzę o możliwości wykorzystania różnych warzyw, owoców, grzybów w przetworach. Później pogłębiali wiedzę na temat roślin uprawianych w gospodarstwie, rozpoznawali rośliny oraz ich części jadalne. Oglądali narzędzia używane dawniej i dzisiaj podczas „wykopków”. Zbierali z pola ziemniaki.
Jak zwykle można było przejechać się „karetą” po Gruszowie, odwiedzić i karmić zwierzęta hodowlane. Znalazł się czas na wspólną zabawę na placu zabaw i gry sportowe na boisku. Po kilku intensywnie spędzonych godzinach w gospodarstwie podany posiłek (naleśniki z jabłkami i serem, kompot owocowy) oraz deser specjalny – pieczony ziemniak smakowały wyśmienicie. Pobyt w Gruszowie był bardzo udany. Uczestnicy wyjazdu pięknie ozdobili słoiki z kompotem następnego dnia w szkole, a po zajęciach zabrali je do domu. Własnoręcznie przygotowany kompot z pewnością smakował.
Stanisz-Trzcińska I., Wójtowicz Iwona