PROJEKT EKOMISJA W KLASIE 4A – NIE MARNUJĘ I DBAM O PLANETĘ

PROJEKT EKOMISJA W KLASIE 4A – NIE MARNUJĘ I DBAM O PLANETĘ

W ramach projektu ogólnopolskiego odbyły się w klasie 4a trzy spotkania dotyczące:

– Zdrowego odżywiania, nie marnowania żywności (banki żywności) oraz mocy witamin

– Stworzenia prac plastycznych  na konkurs powstałych do opowiadania Pani Justyny Bednarek ”Kosmiczne ciasteczka”

– Zanim powstała lodówka ?– jak przechowano żywność w czasach naszych dziadków, oraz bezpieczne jedzenie

Uczniowie  utrwalili, dlaczego należy jeść tak dużo warzyw i owoców, kolory warzyw i owoców oznaczają ich cechy charakterystyczne to jak są ważne dla zdrowia człowieka i tak:

Białe – naturalne antybiotyki. Wzmacniają odporność, działają antybakteryjnie, pomagają zwalczyć przeziębienie i grypę (kalafior, cebula, czosnek). Żółte i pomarańczowe – silne przeciwutleniacze. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzrok (marchew, dynia, pomarańcza, mango). Czerwone – wzmacniają serce, odmładzają i chronią przed nowotworami, obniżają ciśnienie krwi (buraki, pomidory, truskawki, papryka). Zielone – wzmacniają odporność i pracę układu krwionośnego. Doskonałe źródło żelaza niezbędnego do prawidłowej budowy i funkcji czerwonych krwinek (brokuły, kapusta, sałata, groszek). Fioletowe i granatowe – najsilniejsze przeciwutleniacze. Pomagają usuwać toksyny z organizmu, pobudzają trawienie, chronią przed nowotworami i udarem mózgu (śliwki, bakłażany, jagody i jeżyny). Uczniowie mieli za zadanie w ciągu najbliższego tygodnia jeść do każdego z posiłku owoc lub warzywo.

Na drugich zajęciach powstały piękne pracę dotyczące Kosmicznych ciastek, uczniowie mieli możliwość wykazać się umiejętnością słuchania ze zrozumieniem podczas odtworzenia opowiadania p. Justyny Bednarek, kreatywnością, oraz rozwijali swoje zdolności plastyczno-techniczne. Pracę wykonali: Maja Błachut, Hanna Rachwał, Helena Kostecka, Filip Widziołek oraz Ryszard Nowak.

Na ostatnich zajęciach uczniowie stworzyli plakat w programie Canva  z 5 zasadami bezpiecznego jedzenia. 

W galerii można obejrzeć zdjęcia.

Patrycja Szlachetka-Stanach

Skip to content